Panelépületet vizsgáló elemzés

cikk

Egy hat különböző panelépületet vizsgáló elemzés szerint a várt energia-megtakarítás, amely az ablakcsere eredményeként jött létre 30,4%, megtakarítás! Meglévőépületek korszerűsítése.

1. Ablak- és ajtócsere.

Energia veszteségek és megtakarítási lehetőség.

Az ablakok esetében kétfajta energiaveszteséggel kell számolni:

Transzmissziós áramlás a szerkezeten keresztül: ablaküveg és ablakkeret, de itt kell megemlíteni az ablakkeret és a homlokzati fal találkozásánál létrejövő hő híd veszteségeket is;

Egy épület esetében a szellőzési veszteségek nagy részéért a ki- és beszivárgás a felelős az ablakpárkányoknál és az ablakkeret és ablakszárnyak találkozásánál bekövetkező levegőszivárgás révén, kivéve, ha az épületburok lég tömör.

Amikor az energiahatékonyságot számoljuk, nemcsak az U-érték javulását, hanem a hő híd veszteségeket és az alacsonyabb szellőzési veszteségeket is figyelembe kell venni. Az energia megtakarítás nagyban függ a geometriától és az eredeti szerkezettől. Családi házak és kisebb épületek esetében a szellőzési veszteség a teljes veszteségnek kb. a 20-40%-a, míg a nagy meglévőépületek esetében ez 50% felett is lehet. Egy hat különböző panelépületet vizsgáló elemzés szerint a várt energia megtakarítás, amely az ablakcsere eredményeként jött létre 30,4%, amelyből 13,3% a transzmisszió, 16,7% pedig a szellőzés révén valósult meg. Ebben a tanulmányban a leghatékonyabb energia megtakarításra irányuló intézkedés az ablakcsere volt.

A külső ajtók és ablakok cseréjének előnyei:

Jobb légtömörség és alacsonyabb szellőzési hő veszteség,
A fűtési rendszer könnyebb vezérlésének köszönhetően egyenletesebb légcsere az épület különböző helyiségeiben,
Egy kiegyenlített hő visszanyerős szellőzési rendszer jelentősen magasabb hatásfoka,
Jobb akusztikai komfort,
Jobb hő komfort és az üveg melegebb a belső felületénél.